Na české obrazovky během léta přichází třídílný kriminální thriller Rillington Place

Jak manipulace poslala na smrt nevinného člověka

Na české obrazovky během léta přichází třídílný kriminální thriller Rillington Place, který je založen na skutečných událostech. Ty byly dost děsivé a stály život spoustu lidí.

Byl to případ, který v 50. letech 20. století otřásl celou Anglií. Jeho ústřední postavou je chladnokrevný vrah a manipulátor John Reginald Christie (toho v seriálu hraje Tim Roth), jenž měl ve skutečnosti i v seriálu na svědomí smrt minimálně osmi lidí včetně své vlastní ženy. Případ tehdy vrhl děsivé světlo na jinak poklidnou londýnskou čtvrť Notting Hill. A to nejen kvůli samotným vraždám, ale i kvůli tomu, co následovalo. Christie totiž celou věc před soudem hodil na svého „jednoduššího“ souseda, Timothyho Evanse (Nico Mirallegro), a nejhorší na tom všem bylo, že soud tomuto manipulátorovi uvěřil. Evans byl nakonec oběšen a šlo o jeden z nejznámějších justičních omylů v historii Velké Británie.

Vrah žil v domě na ulici 10 Rillington Place a dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že se na této adrese děje něco nekalého. Jenže později pod záminkou ilegálního potratu nalákal Christie do svého domu nic netušící ženy, které poté znásilnil a zavraždil. Následně jejich těla ukryl na různých místech své zahrady a samotného domu. Ten byl tvůrci seriálu do děsivých detailů znovu vytvořen v Dumbartonu, kde bylo toto třídílné drama natáčeno.

Místo bylo inspirováno soudobými policejními fotografiemi a jeho vyladění dostala na starosti produkční designérka Pat Campbellová, jejíž dílo bylo nominováno na cenu Bafta.

Hlavní hvězda seriálu BBC Tim Roth je v roli Christieho takřka nerozeznatelná. Přitom známý byl Roth dost už předtím – zahrál si v několika filmech Quentina Tarantina, například Pulp Fiction nebo Osm hrozných. Sám Roth byl překvapen tím, jak šikovně dokázal vrah přetvářet skutečnosti, aby mu nejen soud, ale i všichni lidé okolo něho uvěřili a nadále jej považovali za ctihodného a starostlivého člověka.

Čtyři poslední vraždy se mu přitom „podařilo“ provést v pouhých třech měsících mezi prosincem 1949 a březnem 1950 a jednou z obětí byla tehdy i jeho žena Ethel, kterou v seriálu ztvárňuje slavná Samantha Mortonová, která byla už dvakrát nominovaná na Oscara. Zajímavé je i to, že Christie zavraždil také Evansovu ženu a jejich malou dcerku. Evansovu ženu si v seriálu zahrála neméně slavná Jodie Comerová.

Chcete-li se o případu dozvědět víc, a chcete-li se bát, nalaďte si 25. července ve 21:00 hod. kanál Epic Drama.

Právě v tuto dobu bude mít premiéru první dílů třídílného miniseriálu Rillington Place, který až děsivě dobře znázorňujícího jeden z nejstrašnějších případů Anglie 20. století.

Více informací o seriálu a dalším programu najdete na www.epicdrama.cz.

Zdroj foto: Epicdrama.cz

You may also like...