Šakalí léta slaví 30 let! Jaké zajímavosti jste o filmu možná nevěděli?

Letos v prosinci uplynulo přesně 30 let od premiéry úspěšného filmu Jana Hřebejka Šakalí léta. Originální muzikálová komedie situovaná do Dejvic konce 50. let, do Dejvic žijících poklidně svým maloměstským životem ve stínu rudé hvězdy na špici hotelu International. Zdařilý muzikál v 90. letech příjemně překvapil, chodily na něj davy lidí a získal dokonce Českého lva za nejlepší film roku 1993. U příležitosti kulatého výročí se nyní konalo v hotelu slavnostní promítání filmu po 30 letech, kde se sešli tvůrci společně s hlavními herci, aby oslavili jubileum a znovu se symbolicky setkali v hlavním centru dění v dejvickém Grand hotelu International. Podívejte se v galerii, jak se proměnili hlavní hrdinové filmu, a přečtěte si zajímavosti, které jste možná dosud netušili.

Šakalí léta slaví 30 let! Jaké zajímavosti jste o filmu možná nevěděli?
  1. Tvůrci filmu hledali neherce v tanečních skupinách, protože zásadní podmínkou bylo zvládnout taneční party. Jedinou výjimkou byl herec Jan Semotán (Kšanda, foto v galerii), který měl od začátku roli jistou, protože si režisér Jan Hřebejk neuměl představit někoho lepšího.
  1. Místo Josefa Abrháma měl původně hrát roli tatínka-policisty Petr Nárožný.
  1. V komparzu filmu tancovala tehdy 15letá herečka Lenka Krobotová.
Šakalí léta slaví 30 let! Jaké zajímavosti jste o filmu možná nevěděli?
  1. Hotel International (dnes Grand hotel International) byl postaven mezi lety 1952 – 1956 ve stylu socialistického realismu, nebo také „sorely“, jak se tomuto architektonickému slohu někdy zkráceně říká. Budova měla původně sloužit pouze k ubytování vojáků, ale nakonec byl záměr změněn a z budovy se stal hotel. Původně byl součástí stavby také protiatomový kryt, ve kterém by mohlo přežít 600 osob po dobu 14 dní, ten je nyní využíván jako sklad. V padesátých letech se nicméně jednalo o nejluxusnější hotel v Československu.
  1. Bejbinu měla původně hrát Anna Geislerová, ale vzhledem k tomu, že by nezvládala náročné taneční scény, byla vybrána na základě konkurzu Sylva Tománková.
  1. Těsně před zazněním písně „Na kolena“ se záběrem mihne režisér Jan Hřebejk.
  1. Martina Dejdara (Bejby) mrzelo, že úspěšné songy nemohl zpívat sám, ale pouze hýbal ústy do zpěvu Jana Kalouska. Také za Jakuba Špalka (Eda) zpíval Ivan Hlas a za Jitku Asterovou (Milada) zpívala Leona Machálková a Anna K.
  1. Postavu Bejbiny hrála Sylva Tománková, nazpívala ji Kateřina Buriánková a nadabovala Aňa Geislerová.
  1. Autoři už v roce 1991 požádali Ivana Hlase, aby jim složil k filmu písničky. Natočení demosnímku písničky „Na kolena“ uhradil spolužák Jarchovského a Hřebejka z katedry produkce Jakub Mejdřický. Když si skladbu vyslechl Jiří Ježek ze společnosti Space Films, přestože měl na stole téměř třicet jiných scénářů, okamžitě se rozhodl pro Šakalí léta.
  1. Povídka, podle které se muzikál zfilmoval, měla k režisérovi komplikovanou cestu. V roce 1986 vydal „Československý spisovatel“ Petru Šabachovi povídkovou knihu „Jak potopit Austrálii“. Autorova přítelkyně věnovala jeden výtisk svému synovci, scénáristovi Petru Jarchovskému, kamarádovi a spolužákovi Jana Hřebejka. Povídka měla přitom jen dvacet stran.
  1. Hořící Tatra 603 na konci filmu má SPZ, která se v době, kdy se film odehrává, nepoužívala. Tyto SPZ začaly být zaváděny postupně až po roce 1960. Navíc se jedná o model Tatry, který se začal vyrábět až koncem 60. let 20. století. Historická vozidla pro jubileum premiéry zapůjčili pan Stanislav Jirásek a společnost Kofola ČR.
Šakalí léta slaví 30 let! Jaké zajímavosti jste o filmu možná nevěděli?

O Grand hotelu International

Kdysi nejluxusnější hotel v Československu, pražský Hotel International, převzala v dubnu roku 2023 největší česká hotelová síť Czech Inn Hotels, která v současnosti provozuje přes 20 hotelů v ČR i v zahraničí, a nabízí více než 7000 lůžek.

„International je klasický grandhotel, ikona a významná pražská kulturní památka. Býval to symbol luxusu a pod námi zase bude. S rekonstrukcí jsme začali ihned po převzetí a letos na podzim jsme dokončili první etapu. Jubileum premiéry Šakalích let pro nás proto bylo oslavou, že se hotel vrací zpět na výsluní,“ říká Jaroslav Svoboda, zakladatel a majitel společnosti Czech Inn Hotels.

Od hotelu International si společnost v budoucnu slibuje rozšíření služeb především pro své byznysové klienty a Čechy, na které se zaměřuje. V současné době hotel nabízí celkem 278 pokojů, 14 konferenčních místností o celkové kapacitě 1200 osob a zároveň prostory pro soukromé společenské akce. Součástí hotelu jsou restaurace, bary a fitness. V interiéru hotelu dodnes nalezneme unikátní výzdobu z 50. let. Podíleli se na ní přední čeští a slovenští umělci a řemeslníci. Zpracování a design ozdobných prvků a svítidel svou kvalitou příjemně překvapí a můžeme bez nadsázky říci, že je nadčasový.

Zdroj: ČSFD, Czech Inn Hotels, Grand Hotel International

You may also like...