Show Jana Krause: Cukrář, který pekl vdolky pro anglickou královnu, herečka, která predikuje z čísel, a jak si vidět na ptáka

V dalším dílu Show Jana Krause se představí cukrář Josef Maršálek, herečka Vlasta Peterková a trenér Maroš Molnár.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 26. dubna ve 21.35 na Primě.

Věhlasný český cukrář a pekař Josef Maršálek bude dnes večer dělat společnost Janu Krausovi jako první. A hned zkraje na sebe také prozradí, že se chystá účastnit televizní taneční soutěže. Můžeme se tedy těšit na to, jestli mu půjde tancování stejně dobře jako posuzování kvality cukrářských výrobků. „Já si dám strašně rád od někoho něco jiného. Navíc jsem strašně vděčný zákazník – já nikdy nekafrám. Ale myslím si svoje!“ přiznává cukrář, který mimo jiné sbíral své zkušenost v luxusním londýnském obchodním domě Harrods či pekl dezerty pro anglickou královnu. „U královny jsem pracoval jeden celý týden, měl jsem na starosti přípravu odpoledního čaje, výrobu vdolků, kterým se v Anglii říká scones. A tu brigádu jsem skončil v momentě, kdy jsem zjistil, že ona je nebaští, ale že je dává těm svým velšským corgi. Že jim to drobí. Já jsem absolutně pro zvířata, ale čeho je moc, toho je příliš,“ dodává s úsměvem. „V Anglii jsem byl celkem přes deset let a přes sedm a půl jsem opravdu strávil v Harrods, což byla práce snů,“ upřesňuje. „Teď sídlím na malé jihočeské vesnici Dubné u Českých Budějovic a mám krásný výhled z kuchyně.“ Kromě toho kvůli své práci stále hodně cestuje. „Jsem rád, že lidi cestujou, protože když cestujete, poznáváte nové kultury a potom třeba zjistíte, že se tady doma zas tak špatně nemáme,“ myslí si a nebojí se to několikrát po sobě ještě zdůraznit. Zároveň se ale velmi kriticky staví k tomu, že gastronomie do značné míry funguje v šedé zóně, což se negativně odráží především na zaměstnancích. Doufá proto, že současná ekonomická krize pomůže zredukovat počet restaurací, kterých prý u nás máme vůbec největší počet na jednoho obyvatele, a zároveň stabilizovat situaci. „Jsem všeobecně přítelem všech krizí. Vnímám to jako očistné, ozdravné. Je dobré se trochu zorientovat, podívat se doleva, doprava, zjistíte ty příležitosti, anebo máte na výběr, sednout si na zadek a začít plakat, jak jsou všichni proti vám, jak je to všechno šílený.“ Za pozitivní považuje i to, že se v důsledku krize přestane plýtvat. „Pokud se nepletu, tak jenom v Česku se vyhodí 600 milionů kilogramů potravin ročně, to je šedesát kilogramů na hlavu!“ upozorňuje, a proto doufá, že nyní budou lidé nakupovat rozvážněji a s úctou k těm, kteří ty potraviny vyrobili. „Já nesnáším plýtvání,“ říká o sobě a dodává, že se snaží ve své domácnosti o určitou soběstačnost.

Dalším hostem bude herečka Vlasta Peterková, se kterou se Jan Kraus potkal již před lety v avantgardním hereckém uskupení Studia Bouře. „My jsme byli tenkrát takoví vyděděnci společnosti,“ vzpomíná paní Vlasta s tím, že se tam sdružovali senzační lidi. Rodačka ze Zlína studovala herectví na JAMU v Brně, kde také po svém absolutoriu v roce 1968 nastoupila do svého prvního divadelního angažmá. „Tam jsem hrála nádherné role klasického repertoáru, téměř snad všechny Shakespeary. Tam jsem pobyla asi 12 let, a protože to byla doba normalizace, to byla taková hodně těžká doba, kdy hodně lidí odcházelo za hranice nebo měli potřebu změnit prostředí, a já jsem neměla odvahu vyloženě emigrovat, odešla jsem do Prahy.“ Toto rozhodnutí pro ni nebylo jednoduché, protože v hlavním městě tehdy neměla žádné velké jistoty. Ve Studiu Bouře, ale dostala příležitost pracovat s velkými divadelními osobnostmi své doby, například s režiséry Evaldem Schormem, Janem Kačerem. „Já na tu dobu strašně ráda vzpomínám,“ dodává. Poté nastoupila do Hudebního divadla v Karlíně, kde nastudovala celou řadu rolí v muzikálech a kde se mimo jiné často potkávala a později i spřátelila s Ivanou Chýlkovou. A protože se celý život vášnivě zaobírá numerologií, sestavila dokonce pro jejího syna Jáchyma numerologický horoskop, podle kterého není vyloučeno, že by mohl být příštím prezidentem. „Nevím, kterého státu, ale každopádně mu vyšla prázdná číselná rovina, to je rovina Saturnu. A tu prý mělo dvanáct prezidentů Spojených států,“ říká tajuplně Vlasta Peterková. Zavzpomíná také na divadelní zájezd do Japonska, ze kterého si přivezla ohromné zážitky. „Hráli jsme pro sály dva tisíce, tři tisíce diváků, a ono bylo plno. Oni milujou kulturu a divadlo. Oni na veřejnosti nemohou nebo nechtějí projevovat emoce, protože je to známka slabosti, a divadlo je jediné místo, kde ty emoce můžou pustit,“ vysvětluje herečka, která si na nedostatek práce nemůže stěžovat ani nyní, protože má čerstvě po dvou premiérách.

Dnešní večer uzavřeme s posledním hostem, slovenským kondičním trenérem Marošem Molnárem, který se kromě přípravy špičkových sportovců začal věnovat prostřednictvím televizního pořadu také lidem s nadváhou. „To je spíš takový sociální projekt,“ vysvětluje autor knihy Gauč alebo šťastie s tím, že se trénování profesionálně věnuje už 26 let. „Pět let se snažím najít nějakou zkratku, ale nejde to, protože při 260 kilech se nedá zhubnout tak lehce.“ Pokud se Marošovi podaří u obézních klientů přenastavit hlavu, proměna by měla trvat rok, ale ne všem se to podaří. Dalších minimálně pět šest let pak musí člověk striktně pokračovat v nastaveném rytmu, aby si váhu udržel. „V průběhu roku se klienta snažím edukovat tak, aby pochopil, že musí ke gauči a ládovačce pomalu přidávat sport, který nenáviděl,“ popisuje svoji strategii trenér známý tím, že vyžaduje dodržování pravidel a disciplíny. „Ženy se strašně těžce motivují,“ říká překvapivě v odpovědi na otázku, zda se lépe pracuje s muži, nebo se ženami. „Žena je sama o sobě velmi složitý model. Muž je jednoduchý – zadáte mu úkoly, a on jede. Žena ne, moc přemýšlí. Víte, že z ní chcete dostat víc, aby udělala ten krok dopředu, abyste dosáhl kýženého výsledku tréninku. Tak ji hecujete, ale vidíte, že byste měl přitvrdit, a hledáte slova, jak to udělat, abyste ji neurazil. Kdežto muži můžete říct, poslouchej, ty jsi takový blbec, když to neuděláš, nikdy si neuvidíš na ptáka. To chceš dál takhle existovat?“ vášnivě vykládá zkušený trenér. Jak najít správnou motivaci? Jak pracují emoce u hubnoucího člověka? A kdy se začne měnit smýšlení obézního člověka? To a mnohem více se dozvíme v dalším premiérovém dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause dnes večer na Primě!

Zdroj info a foto: PRIMA TV

You may also like...