Natáčí se filmové Slovo s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou

Režisérka Beata Parkanová natáčí dobové drama Slovo z konce 60. let s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích. Během srpna a září strávil štáb několik dní u moře v Polsku, hlavní část filmu vznikla během podzimu na Vysočině a Pardubicku. Začátkem roku 2021 se filmaři přesunou na Slovensko do hor. Premiéra v kinech je v plánu na jaro 2022.

Snímek vzniká v česko – slovenské produkci, Beata Parkanová si Slovo jako scenáristka sama napsala, film snímá slovenský kameramanem Tomáš Juríček, střihačem je Alois Fišárek, dramaturgem je Vít Poláček, hudbu skládá Jan P. Muchow.

Slovo sleduje příběh manželů Václava a Věry v letech 1968 a 1969. Vzájemně si dali slovo, že budou stát při sobě v časech dobrých i zlých. Slíbili si, že budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Doba a okolí je ale vystavuje zkouškám, Václav odmítá vstoupit do komunistické strany a tlak, kterému je vystaven po srpnu 1968, ho dožene do psychiatrického ústavu. Dodržet dané slovo je pro ně stále složitější.

Oba jsou v podstatě slušní a hodní lidé z menšího města. Jejich morální nastavení je okolím zkoušeno a oni se přese všechno snaží dostát slovu, které si dali navzájem, celé rodině a každý sám sobě. Myslím, že menší či větší dilema, zda dostát svému slovu nebo dělat ústupky ve jménu různých výhod či prostě pod tlakem, řeší lidé stále. Film zachycuje téma, které se týká každého z nás,“ říká režisérka Beata Parkanová. „Slovo je proto nadčasový film, který ukazuje, že člověk v každé době a situaci dělá rozhodnutí, jejichž význam mnohdy neumí dohlédnout a který klade otázku, podle jakých kritérií má člověk tato rozhodnutí dělat.“

Slovo se opírá o silné herecké výkony nejen ústřední dvojice, ale všech postav. Ve vedlejších rolích se objeví Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, Ján Jackuliak nebo Marek Geišberg, „Chtěli jsme, aby i tu sebemenší roli hrál skvělý a zkušený herec. V tomto příběhu je každá situace důležitá a díky všem hercům získají všechny drobné momenty na síle a opravdovosti,“ říkají jedním dechem producenti filmu Vojtěch Frič z love.Frame a Maroš Hečko z AZYL Production.

Pro atmosféru filmu je důležité zachycení podoby konce 60. let, dekorace a kostýmy. „Podoba 60. let je specifická a výjimečná, o přesném konceptu vizuálu Slova jsme dlouho mluvili a hledali ho. Slovo je o postavách filmu, o jejich vnitřních principech a vnitřní integritě, díky nimž pak fungují ve společnosti. Slovo bychom vlastně mohli vyprávět v jakékoliv době. To je pro mě a pro natáčení hodně zásadní. Herci a jejich jemná, přesná práce, která rezonuje v prostoru, ve kterém se ocitají,“ doplňuje stěžejní stránky filmu Parkanová, jež v přestávce během natáčení zvládla funkci předsedkyně poroty na festivalu Febiofest.

Scénář mě hned od prvního přečtení zaujal. Beatina drobnokresba všedních a zdánlivě nenápadných činností a promluv postav, které všichni známe z vlastních životů, mě nepřestává udivovat. V jejích příbězích se velká dramata odehrávají spíš skrytě a v tichu, ale o to víc s citlivým divákem zamávají,” říká k filmu Martin Finger.

Důraz Beaty Parkanové na práci s herci ukázal i její předchozí film Chvilky. Jenovéfa Boková za něj získala cenu Český lev i Cenu české filmové kritiky pro Nejlepší herečku v hlavní roli.

Rodina ústřední manželské dvojice filmu Slovo žije na menším městě, tvůrci ho proto natáčeli v Litomyšli, Třebíči nebo ve Svitavách. “V Pardubickém kraji jsme netočili poprvé a opět jsme se setkali s velkou vstřícností a ochotou, to samé platí pro Vysočinu,” doplňuje Vojtěch Frič.

Producenty jsou Bontonfilm studios, love.FRAME, slovenská Azyl production. Koproducenty jsou Česká televize a polská Kijora. Film byl podpořen Státním fondem kinematografie, Pardubickým krajem, Krajem Vysočina a RTVS.

Scénář a režie: Beata Parkanová

Kamera: Tomáš Juríček

Masky: Andrea Štrbová

Kostýmy a architekt: Jan Vlček

Výprava: Roman Chochola

Zvuk: Viktor Krivosudský a Lukáš Moudrý

Střih: Alois Fišárek

Hudba: Jan P. Muchow

Producenti: Vojtěch Frič, Ondřej Kulhánek, Maroš Hečko a Peter Veverka

You may also like...