Do kin vstupuje nové komediální drama o autistickém chlapci Víkendoví rebelové

Film v zahraničí sbírá velmi pozitivní hodnocení a získal si již srdce malých i velkých českých diváků na předpremiérách na říjnovém filmovém festivalu Das Filmfest, kde snímek představil sám režisér Marc Rothemund.

Premiéru v kinech má 02.11.2023.

O FILMU

Synopse

Desetiletý Jason ve škole tak úplně nezapadá mezi ostatní, protože má poruchu autistického spektra. Přestože je vysoce inteligentní, hrozí, že bude muset přestoupit do speciální školy. Jeho rodiče hodlají udělat cokoliv, aby k tomu nedošlo.

A to cokoliv je pomoci splnit Jasonovi jeho velké přání. Chlapec se rozhodl, že si konečně vybere fotbalový klub, kterému by mohl fandit. Mezi otcem a synem vznikne nečekaná dohoda. Táta mu pomůže najít dokonalý fotbalový tým, když se Jason bude ve třídě snažit dělat co nejméně problémů.

Celá věc má ale jeden háček… Jasonova kritéria pro výběr klubu jsou velmi specifická a přísná: nesmí mít hloupého maskota, musí smýšlet ekologicky, mít bezbariérové toalety, žádné nacisty mezi fanoušky, hráči nesmí nosit boty, které jsou příliš barevné a mnoho dalšího. A navíc… Než se Jason rozhodne, musí vidět všechny týmy, bez ohledu na to, v jaké lize hrají, hrát naživo.

Zkušený režisér Marc Rothemund, který si vysloužil přízeň diváků již svými předchozími filmy Spolu to dáme a Rande naslepo, znovu skóruje, tentokrát s dobrodružstvím pro celou rodinu. Víkendoví rebelové je dojemná a vtipná komedie inspirovaná skutečným příběhem.

Marc Rothemund – režisér

Marc Rothemund začal kariéru jako asistent svého otce, režiséra Sigiho Rothemunda a poté pracoval jako asistent režie u Helmuta Dietla, Bernda Eichingera, Dominika Grafa a Gérarda Corbiaua. Marcův celovečerní debut Milostné scény z planety Země (Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Großstädter zur Paarungszeit, 1998) měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu a získal Bavarian Film Award pro nejlepšího mladého režiséra.

Poté režíroval teenagerskou komedii Kalhoty v pozoru (Harte Jungs, 2000), ze které se stal kasovní trhák. Marcův mezinárodní průlom přišel s životopisným válečným dramatem Poslední dny Sophie Schollové (Sophie Scholl – Die letzten Tage, 2005), který byl oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší režii v hlavní soutěži MFF Berlín.

Film také získal nominaci na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film na 78. ročníku udílení cen Akademie. Marc pokračoval v úspěšné kariéře, kladného přijetí se mu dostává jak od veřejnosti, tak od filmových kritiků. Velký úspěch získal s komediálními dramaty Rande naslepo (Mein Blind Date mit dem Leben, 2017) či Spolu to dáme (Dieses Bescheuerte Herz, 2017). Jeho nejnovější počin Víkendoví rebelové (Wochenendrebellen”) nedávno získal Bavarian Film Award pro nejlepšího herce v hlavní roli (Florian David Fitz).

Do kin vstupuje nové komediální drama o autistickém chlapci Víkendoví rebelové

Producentka Justyna Müsch o filmu Víkendoví rebelové

Víkendoví rebelové jsou příběhem o hledání a nacházení skutečné radosti a vzrušení. Je to vyprávění, ktere diváky dojme, rozesměje, rozpláče, přivede k zamyšlení i sebereflexi. Film je o fotbale jako o společném zážitku, který potěší nejen fotbalové fanoušky, ale i širší publikum.

Je to projekt, který jsem jako jedna z producentek byla odhodlaná realizovat za každou cenu. Vložila jsem do něj celé své srdce, energii a vášeň. Víkendoví rebelové jsou velmi zvláštním příběhem otce a syna. Otec Mirco, aniž si to promyslel, souhlasí, že pomůže svému synovi najít oblíbený fotbalový tým. Jejich víkendy tímto rozhodnutím budou velmi neobvyklé, protože desetiletý Jason není jako ostatní děti. Je autistický. Jeho život je regulován bezpočtem pravidel, která jsou pro něj nezbytná, aby mohl v každodenním životě fungovat. Nastavená pravidla a rutina se musí striktně dodržovat, jinak se Jason stává pro své okolí nesnesitelným. Přesto o víkendech, kdy otec a syn vyrážejí na cesty na fotbalové stadiony, se musejí oba učit zvykat si na nová pravidla.

Jason má jediný cíl: najít svůj oblíbený fotbalový tým podle svých, pro jiné lidi neobvyklých, výběrových kritérií. Při těchto výpravách se Mirco učí přijímat svého syna takového, jaký je. Mirco si postupně uvědomí, že cílem není jen najít pro Jasona oblíbený fotbalový tým, ale že samotná cesta je cíl. Mirco pomalu začíná přehodnocovat, jak chce skutečně trávit svůj život. Pochopí, že tyto chvíle sdílené se synem, pro něj znamenají víc než dosud jeho práce. Podstata našeho vyprávění je velmi aktuální, protože mnoho rodičů se cítí rozpolceno nároky na práci a rodinný život. Ať otec nebo matka, ať už dítě s autismem nebo bez něj – jde o to dát „my“ před „já“ a hledat odpovědi na otázku, na čem v životě skutečně záleží. A Mirco postupně odpovědi na tuhle otázku přehodnocuje.

Tyto výlety a chvíle, které na nich se synem sdílí, mezi nimi vytvářejí pouto mnohem silnější a užší, než se kdy Mirco odvážil doufat.

Víkendoví rebelové jsou také milostným příběhem. Manželství mezi Mircem a jeho ženou Fatime je kvůli Jasonově autistické poruše denodenně vystavováno těžkým zkouškám. A víkendy otce a syna mění i manželství Mirca a Fatime. Když Fatime vidí, jak Mirco začíná upřednostňovat štěstí jejich syna před svým pohodlím, znovu vidí muže, do kterého se před lety zamilovala.

Mirco a Fatime pohlížejí jeden na druhého s respektem a uznáním během celého příběhu, kdy každodenně čelí výzvě výchovy syna s autistickým spektrem. A jejich láska místo chřadnutí roste. Mnoha cenami ověnčený scenárista Richard Kropf vypráví tento příběh příběh s lehkostí, smyslem pro humor, pohotovým vtipem i dojemnými momenty. Jeho vyprávění je plné vřelosti a je zněj cítit empatie s postavami. Scénář je založený na autobiografickém románu od Mirco von Juterczenka a jeho převedení do filmové podoby osobně podpořil Mirco i Jason. Náš film je autentický a empatický, ukazuje situace, které v každodenním životě při interakci se svými vrstevníky Jason zažívá, a to bez moralizování nebo zvedání obočí nad okolnostmi.

Uznávaný a několika cenami ověnčený režisér Marc Rothemund byl ideální volbou, jak převést Víkendové rebely na plátno. Je schopen udržet si nadhled a vřelost vůči postavám a zároveň v příběhu vyzdvihnout jemný, inteligentní humor. Ve své rozsáhlé filmografii si Marc Rothemund postupně získal miliony diváků. V každém svém filmu znovu a znovu ukazuje vynikající talent a zvláštní cit pro zachycení emocí a zobrazení autentičnosti. Zároveň je Marc otcem a velkým fotbalovým fanouškem, takže se pro náš projekt okamžitě nadchnul. Pro natočení Víkendových rebelů jsme si nemohli přát nikoho vhodnějšího.

Do kin vstupuje nové komediální drama o autistickém chlapci Víkendoví rebelové

Víkendoví rebelové

Premiéra: 2.11.2023

Režie: Marc Rothemund

Scénář: Richard Kropf

Kamera: Philip Peschlow

Střih: Hans Horn, Chris Mühlbauer

Výprava: Uwe Szielasko

Hudba: Hans Hafner, Johnny Klimek

Casting: Stefany Pohlmann

Producenti: Quirin Berg, Justyna Müsch, Max Wiedemann

Hrají: Florian David Fitz: Mirco, Cecilio Andresen: Jason, Aylin Tezel: Fatime, Ilknur Boyraz: ředitelka školy, Joachim Król: dědeček Gerd, Milena Dreissig: Dr. Folke, Leslie Malton: paní Bringhaus, Tilo Nest: profesor Reinhard Sieben, Fritz Scheuermann: fanoušek Bayernu, Michaela Wiebusch: Anette Schönwalder a další…

Zdroj foto a video: Bioscop

You may also like...