Tvůrci snímku Válka policajtů představují první záběry

Z historie je nutné se poučit. Aby se už neopakovala její hořká pachuť. Proto je důležité neustále si připomínat i často ne až tak vzdálenou minulost. Abychom přesně věděli, co už nechceme.

Představujeme vám teaser filmu Válka policajtů, který do českých kin vstoupí 29. února 2024.

Tvůrci snímku Válka policajtů představují první záběry

Po politickém thrilleru Svině, který Rudolf Biermann režíroval spolu s Mariannou Čengel Solčanskou, se tento filmový tvůrce zaměřil na samostatnou režii filmu Válka policajtů, podle scénáře Arpáda Soltésze.

David proti Goliášovi

Asi tak by se dal popsat boj, který vede kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotářský policejní operativec, který se začátkem 90. let v divoké atmosféře východoslovenského podsvětí šikovně pohybuje na hraně zákona. V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny.

Mika nikomu nevěří, aby ho nemohl nikdo zradit, ale když mu je přidělen systému „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zjistí, že si jsou v mnohém podobní. Oba jsou součástí mechanismu, který chtějí změnit, protože je už nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštění. Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí se sled tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat jistou smrt.

Příběh apeluje na to, jak je stále důležité připomínat si dobu, ve které jsme žili, a zároveň tak přiblížit minulost dnešním a příštím generacím,“ řekl režisér a producent Rudolf Biermann, „Ty by se o svých dějinách měly poučit nejen z učebnic a lavic středních a vysokých škol.” A právě film je k tomu skvělým prostředníkem.

Řemeslu oddaní tvůrci

Politický thriller Válka policajtů nabídne výborné herecké výkony v podání herců, jako jsou Alexandr Bárta, Juraj Lój, Robert Jakab, Marián Mitaš, Anežka Petrová, Broně Kováčiková, Ady Hajdu, Dušan Cinkota a další. V poměrně velké roli se objeví i hudebník Patrik Rytmus Vrbovský, který se v několika filmech již v minulosti objevil. Rudolf Biermann se ale rozhodl dát mu větší příležitost, než jakou dostal během svých předchozích hereckých zkušeností. „Moje rozhodování, zda nabídku přijmout, bylo zjednodušeno faktem, že pan Biermann je zárukou kvality,“ řekl hudebník, který se i přes herecké zkušenosti považuje stále zejména za hudebníka.

I Alexander Bárta přijal jeho filmovou nabídku prakticky okamžitě. „Přesvědčil mě tím, že měl velmi jasnou představu, jak to chce dělat. Absolutně jsem mu důvěřoval. A další deviza byla, že jsme natáčeli se špičkovým kameramanem Martinem Štrbou,“ vzpomíná herec, pro kterého se Miki Miko může stát životní filmovou rolí.

Zdroj foto a video: Cinemart

You may also like...