Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Nesmrtelné příběhy spisovatelky Agathy Christie se objevují na televizních obrazovkách poměrně často. Vždyť kdo by neznal galantního Hercula Poirota se stále dokonale zastřiženým knírkem? Diváky ale jistě potěší i třídílná adaptace povídky “Svědek obžaloby”, kterou autorka původně sepsala pro časopis. Premiéra první části proběhne 7. prosince 2022 od 21 hodin na Epic Drama.

Příběh odehrávající se roku 1920 v britské metropoli začne hned zostra. Brutální vražda bohaté Emily Frenchové otřese tamní smetánkou. Viníka ale není třeba dlouho hledat. Mladý prospěchář Leonard Vole a jediný dědic mrtvé nechtěl čekat na pohádkové jmění, a tak zabíjel. Nebo je vše jinak? Začněte rozplétat klubko klamu, touhy a lásky a zjistěte, jak je první zdání ošidné. V článku, který vám přinášíme, odhalujeme ale i další zajímavá fakta o povídce a jejích adaptacích.

Poprvé jako “Ruce zrádce”

“Svědka obžaloby” poprvé publikoval povídkový magazín Flynn’s. Tehdy ale příběh vyšel jako “Ruce zrádce”. Až v roce 1933 se jako součást sbírky “Smrtonoš” objevil pod dnes známým názvem. Paradoxní na této skutečnosti je fakt, že sbírka obsahovala příběhy s prvky nadpřirozena, tedy až na jeden. Hádejte který.

Divadelní adaptace s překvapivým závěrem

Agatha Christie v roce 1953 příběh znovu reinkarnovala jako divadelní hru “Svědkyně obžaloby”. Opět s úspěchem. Recenzenti nešetřili chválou, především pak díky velmi záhadnému konci, ale k tomu se ještě dostaneme. Hra byla dokonce v roce 1995 zařazena organizací Mystery Writers of America mezi sto nejlepších mysteriózních románů všech dob. Hrála se jak v Londýně, tak na Broadwayi.

Divadelní adaptace vzbudila takové nadšení, že se během dvou let odehrálo neuvěřitelných 645 představení. Christie pro divadlo upravila některé postavy a scény. Především pak závěr, který je jiný než v původní povídce, zamotal hlavu divákům i recenzentům. Spisovatelka tento krok obhajovala tím, že na jeviště se více hodí teatrálnější zakončení, což se nakonec ukázalo jako prozaický tah. A co víc, zločin ve hře zůstal nepotrestaný, což v padesátých letech bylo velmi neobvyklé. Spravedlnosti přece musí být dosaženo. Podle Christie ano, ale na jevišti to lze přehlédnout. Přeci jen na prknech, která znamenají svět, jde v prvé řadě o umělecký zážitek.

K první filmové adaptaci hry došlo roku 1957. Režie se ujal Billy Wilder a před kameru se mimo jiné postavila Marlene Dietrich, která dokonce kvůli roli podstoupila plastickou operaci, či oblíbený Charles Laughton. Film byl nominován na 6 Oscarů a stal se diváckým hitem. I Christie jej pochválila, což u ní nebylo až tak zvykem.

Televizní minisérie se drží původní povídky

Novou minisérii, kterou uvede Epic Drama, natočila BBC. Oproti všem předchozím filmovým a televizním zpracováním je založena na původní dvacetistránkové povídce. Jak se autoři k této výzvě postavili? Sarah Phelpsová, která připravila televizní verzi pro BBC, uvedla, že šlo o obrovskou výzvu. Musela čerpat z mnoha detailů z krátkého příběhu a rozvinout je do audiovizuální podoby v souladu s duchem doby. Vždyť “Svědek obžaloby” se odehrává jen několik let po první světové válce.

Legendární mrazivý příběh režíroval Julian Jarrold. V hlavních rolích se divákům představí Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Catrall a Billy Howle. Těšte se na ně 7. prosince 2022 od 21:00 na Epic Drama.

Zdroj foto a video: Epic Drama

You may also like...