Horolezec Mára Holeček v celovečerním dokumentu Mára jde do nebe

Je možné vrcholového horolezce definovat jinak než slovy šílenec, hazardér, sebestředný sobec?

Do českých kin zamíří celovečerní dokument o jednom z nejvýznamnějších českých a světových horolezců současnosti Markovi Holečkovi. Mára Holeček jako první Čech vůbec získal v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín – Piolet d´Or a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví.

V kinech od 19. května 2022.

Na ty nejvyšší hory světa leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy. Snímek „Mára jde do nebe“ ukazuje nejen cestu do oblak, ale podívá se i hluboko do Holečkovy duše.

Jsem dokumentaristka, nejsem milovnice outdooru a lezení. Pouze krása hor a vášeň pro lezení pro mě není dostatečný důvod k filmu,“ říká režisérka dokumentu Markéta Ekrt Válková.

Film Mára jde do nebe se dívá Márovi Holečkovi takzvaně pod pokličku, poodhalí i jeho bolesti a strachy. Díváme se na něj očima druhých a je to často pohled překvapivě upřímný. Dá se vlastně definovat horolezec jinak než slovy šílenec, hazardér, sebestředný sobec?,ptá se dále režisérka.

Během natáčení byla režisérka s Holečkem v těsném kontaktu, na výslednou podobu filmu však horolezec ani nikdo z jeho okolí vliv neměl. Snímek představí Máru Holečka nejen scénami z velehor a jeho vlastními slovy, ale také očima rodiny, kolegů a přátel a nebojí se jít slavnému horolezci pod kůži. Na horách je Mára Holeček doma, cesta do sebe samotného vyžaduje mnohem větší odvahu a s filmem ji podstupuje poprvé.

Marek působí stále upřímným otevřeným dojmem. Často není jasné, kdy je to jen role. Tváří má víc a naším úkolem bylo je odhalit. Jeho mysl se musí neustále něčím zaměstnávat. Často jsou to povrchnosti, protože sám k sobě, ke své podstatě, nemá chuť se přiblížit,” dodává Markéta Ekrt Válková.

Režisérka točila s Márou Holečkem v průběhu dvou let, film „Mára jde do nebe“ rámuje jeho pět pokusů o prvovýstup na náročnou horu Gašerbrum I v pákistánském pohoří Karákóram. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a film sleduje i ty nepovedené a dokonce ty tragické. Během nich přišel díky omrzlinám o několik článků prstů na noze a také o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před ním spadl z výšky tisíce metrů.

Pohled režisérky na Holečka se v průběhu natáčení měnil. „Marek navenek působí jako suverén, zpočátku mě i dráždil jeho způsob humoru, jeho chlapáctví. Z otázek se většinou vykroutí jakousi namachrovanou frází. Dnes už vím, že pravdy o sobě se také dopouští, ale ve směsi zlehčování a chlapského humoru se to těžko poznává. Vlastně takových mužů ubývá. Už dnes se dá označit jako ohrožený druh. Směs obětavosti, kamarádství, ješitnosti, sobectví a především slabosti a síly zároveň. Neopakovatelná třaskavá kombinace,” popisuje Markéta Ekrt Válková.

Ve filmu jsou použity vlastní unikátní záběry Máry Holečka ze všech pokusů o Gašerbrum I.

Producentem filmu je Česká televize – TPS Martiny Šantavé, distributorem je Bontonfilm.

V kinech od 19. května 2022.

Zdroj foto: Bontom Film

You may also like...