Íránský film v lednu zavítá do Česka i na Slovensko

V lednu 2020 proběhne v pražských kinech devátý ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI. Jako každý rok nabídne bohatý program to nejlepší z íránské filmové produkce. Festival bude slavnostně zahájen 15. ledna v kině Světozor za účasti významných osobností íránského filmu, jeho zakončení se pak uskuteční tamtéž v neděli 19. ledna. V letošním roce bude festival probíhat na pěti místech: v kinech Světozor a Bio Oko, v kulturním prostoru ScreenShot, na Karlově univerzitě a na Prague Film School.

Festival ÍRÁN:CI letos ponese podtitul „UNIKNI!“. Umělecký ředitel Kaveh Daneshmand k tématu říká: Devátý ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI opět nabídne program složený z pečlivě vybraných titulů. Tato mezinárodně uznávaná umělecká díla přináší příběhy, které spojuje jedno téma: všichni jejich protagonisté se snaží uniknout za hranice světa zákazů a zdí, které je omezují. Klíčovým slovem devátého ročníku festivalu je nepochybně „vysvobození“.

Novinkou letošního ročníku je Warm-up, který se koná o víkendu 6. – 8. prosince 2019. Během tří dnů si milovníci íránského filmu budou moci připomenout nejlepší zážitky z uplynulých ročníků festivalu. Akce proběhne ve ScreenShotu na Petrském náměstí, nově otevřeném klubovém prostoru s promítacím sálem, zaměřeném na českou i zahraniční filmovou kulturu. Na programu se objeví jeden z celovečerních filmů, jeden dokument a dva bloky krátkých filmů. Po pátečním promítání budou mít diváci možnost zůstat v klubovém prostoru a užívat příjemné filmové atmosféry.

Samotný festival představí okolo desítky filmů ve třech kategoriích. Porota festivalu se zaměří zejména na soutěžní kategorii celovečerních filmů. Jeden ze snímků bude na konci festivalu odměněn hlavní cenou za celovečerní hraný film. Rozhodovat však budou moci i diváci, jeden z celovečerních filmů tak obdrží i cenu publika. V loňském roce získal hlavní cenu festivalu snímek Drezura. Režisér Pooya Badkoobeh se v něm zaměřil na otázku moci a pokrytectví. Kromě hlavního programu však na diváky čeká také bohatý doprovodný program – jeho cílem bude přiblížit íránskou kulturu nejen filmovým nadšencům skrze semináře, diskuze a další aktivity.

Generálním partnerem festivalu ÍRÁN:CI 2020 je Farsi Cinema Center – Centrum perského filmu sídlící v kanadském Torontu. FCC je první nezávislou platformou zaštiťující propagaci a distribuci filmové tvorby z perskojazyčných oblastí, například z Íránu, Afghánistánu či Tádžikistánu.

Festival ÍRÁN:CI proběhne v Praze ve dnech 15. – 19. ledna a v Brně ve dnech 20. – 22. ledna 2020. Poté se přesune i na Slovensko, a to do Bratislavy a do Košic.

You may also like...