Snímek Tancuj, Matyldo vstoupí do kin už 30. listopadu

Příběh úspěšného právníka a jeho syna, jejichž matka a babička Matylda onemocněla Alzheimerovou chorobou. Nová situace jim převrátí život vzhůru nohama, všichni navzájem k sobě ale musí nalézt cestu a někdy najít i sami sebe. Ve filmu plném dojetí i smíchu se poprvé před kamerou sešli Karel Roden a Regina Rázlová.

V příběhu inspirovaném skutečnou událostí žije uzavřený Karel (Karel Roden) ve světě řádu a striktních pravidel, ve kterém nezbývá mnoho místa pro empatii. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje víceméně z povinnosti. Matylda přijde nečekaně o byt a Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě.

Jejich soužití je ale pro něj katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Jako možné řešení se nabízí, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel (Antonio Šoposki), nezodpovědný floutek pohrdající otcovou profesí exekutora. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických.

Na první pohled bezvýchodná situace převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro Matyldu, ale i sami pro sebe.

„Nápad na snímek Tancuj, Matyldo vznikl před více než sedmi lety, ještě za života mé matky trpící Alzheimerovou chorobou. Péče o ni přinášela i řadu humorných či tragikomických situací. Maminka do ústavu nechtěla, musela jsem otci slíbit, že ji tam nedám. Netušila jsem, co bude slib obnášet. Za jeho splnění vděčím mimo jiné i podmínkám, které tuto péči v domácím prostředí umožnily, a oběma synům. Přes řadu složitých situací to naši rodinu stmelilo,“ říká producentka a scenáristka filmu Nataša Slavíková.

Součástí inspirace tvůrců se stala i slavná píseň Waltzing Matilda, kterou nazpíval mimo jiné i Tom Waits, skladba o tom, že navzdory všem životním prohrám a pádům je třeba nést své břemeno a „tančit“ dál až do úplného konce.

Do rolí naprosto rozdílných charakterů, bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy a jejího syna, citově uzavřeného právníka, tvůrci obsadili herecké osobnosti, které ve filmu podávají strhující výkony.

„Kromě toho, že jsou to oba vynikající herci a typově do svých postav přesně zapadají, tak příběh jim dává možnost ukázat své herecké umění v polohách pro ně nových,“ říká režisér Petr Slavík.

Tancuj, Matyldo

Premiéra: 30. listopadu 2023

Režie: Petr Slavík

Scénář: Nataša Slavíková, Petr Slavík

Hudba: Michal Pavlíček

Producent: Nataša Slavíková – Phoenix Production

Hrají: Karel Roden, Regina Rázlová, Antonio Šoposki, Zuzana Kanócz, Simona Postlerová, Miroslav Babuský, Eva Leinweberová a další

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...