Horor Krvavý Johann přinese do kin dosud nevydané povídky Františka Kotlety

Do kin se chystá hororový film Krvavý Johann natočený na motivy dosud nevydaných děl Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, extrémně úspěšné dvojice tuzemských autorů fantasy. Film plný krve a černého záhrobního humoru oživuje Goethovu postavu Johanna Fausta, jenž se vrací z temnoty do současné Prahy. Role v neobvyklém žánru si nenechali ujít Marek Holý, Martina Babišová, Jan Dolanský, Lenka Vlasáková, Jana Bernášková, Roman Zach, Jiří Ployhar, Petr Rychlý, Ester Kočičková nebo Brittany Bardot.

Horor Krvavý Johann přinese do kin dosud nevydané povídky Františka Kotlety

Tvůrci představují první záběry, samotný film pak ukáží divákům už během speciálních halloweenských předpremiér na konci října. Do kin vstoupí Krvavý Johann 11. ledna 2024.

Krvavý Johann je mix hororu, fantasy, komedie a pocta béčkovým hororům z 80. let. Klasika potkává brak ve své nejsyrovější podobě,“ říká režisér Jakub Krumpoch o svém prvním celovečerním filmu. „Adaptovali jsme nevydané povídky kultovních autorů české brakové literatury a spojili je postavou Fausta. František Kotleta a Kristýna Sněgoňová mi pomáhali ve scénáři zachovat ducha povídek a jejich osobitý styl vyprávění přenést na plátno,“ dodává Krumpoch.

Spisovatel František Kotleta, vlastním jménem Leoš Kyša, se řadí mezi šedesát nejoblíbenějších autorů tuzemských čtenářů. Ačkoliv se jeho knihy prodávají v desítkách tisíc kopií, na filmové plátno se Kotletova tvorba podívá až nyní.

Pořádné hororové filmy jsou strašně drahé a zároveň riskantní. Spousta českých filmařů při pokusu natočit horor narazilo. Proto se tento žánr točí u nás spíš jako parodie,“ vysvětluje Jakub Krumpoch.

Prvotní pochybnosti neskrýval ani producent Rudolf Merkner:

„Když mi přistál scénář na stole, myslel jsem si, že se režisér zbláznil. Byl covid, já se hororů bojím, navíc on byl začínající režisér – žádné peníze neseženeme, říkám mu. Ale byla to tak šílená kombinace nepravděpodobných věcí, že jsem si říkal: to musíme zkusit. A díky režisérově nezdolné energii a ochotě všech zúčastněných vystoupit z komfortní zóny a nezištně nám pomoc, se film povedlo natočit,“ komentuje Merkner a producentka Zuzana Konrádová dodává:

Produkovat horor v Česku není lehká záležitost, ale unikátnost žánru a scénář za to stály. Nadšení tvůrců výrobu velmi podpořilo a zájem distributora nás o naší dobré volbě ujistil.“ Hudbu k filmu složil skladatel Darek Král.

Horor Krvavý Johann přinese do kin dosud nevydané povídky Františka Kotlety

Komunita žánru fantasy a hororu je ale silná, první veřejné projekce filmu tak proběhly na žánrových festivalech Comic-Con, Cybertown či Creepycon.

Nevěřil jsem, že ten film vznikne. Horor je v současné době v Česku pole hodně neorané, ale energie a nadšení režiséra, štábu a herců vytvořit něco nečekaného, dokázaly z ničeho vytvořit zatraceně dobrý film. Když sleduji reakce diváků na festivalech, jenom to můj skvělý dojem z filmu potvrzuje. Věřím, že Krvavý Johann bude součástí nové éry českého hororu,“ říká František Kotleta.

Nelehkou realizaci vnímala i spoluautorka námětu Kristýna Sněgoňová: „Režisér musel přeskočit hned několik překážek, které už nejednomu tvůrci zlomily vaz – český horor, černý humor, splatterové scény.

Horor Krvavý Johann přinese do kin dosud nevydané povídky Františka Kotlety

Díky neskutečnému drajvu a víře ve výsledek se mu je povedlo překonat a to odhodlání a lásku k žánru, ocenili diváci na všech festivalech, kde se Johann promítal.“

V žánrové tvorbě by Krumpoch rád pokračoval dál: „Rád bych točil žánry, které jsem sledoval od dětství, a v české kinematografii chybí. Ať už horor, nebo thrillery typu Sedm nebo Mlčení jehňátek, ale láká mě i tarantinovská komedie. Takových filmů u nás pár vzniklo a jsou vždy zpestřením,“ uzavírá.

Film Krvavý Johann mohou vidět diváci tematicky už v říjnu na speciálních halloweenských předpremiérách, které proběhnou napříč Českem, v Praze, Olomouci, Písku, Přerově, Hodoníně, Teplicích a dalších městech. Do široké distribuce pak film vstoupí 11. ledna 2024.

Horor Krvavý Johann přinese do kin dosud nevydané povídky Františka Kotlety

Krvavý Johann

Premiéra: 11.11.2023

Režie a scénář: Jakub Krumpoch

Producenti: Orbis Pictures, Movie Factory, PS Forwarding

Hrají: Marek Holý, Martina Babišová, Jan Dolanský, Lenka Vlasáková, Jana Bernášková, Roman Zach, Věra Janků, Antonia Sainz, Jiří Ployhar, Petr Rychlý, Brittany Bardot, Ester Kočičková a další

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...