První záběry z výpravného filmu Úsvit

Na podzim bude mít v českých kinech premiéru dobové detektivní drama Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka. Eliška Křenková v hlavní roli těhotné lékařky přijíždí na sklonku 30. let se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plán ale naruší záhadný nález a příjezd tajné policie

Rozpočet filmu se vyšplhal na téměř 90 milionů korun. Úsvit se natáčel od května do září loňského roku v několika lokacích v České republice i na Slovensku – v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo ve Zlíně. Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem v kombinaci reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7. V dramatickém příběhu si spolu s Eliškou Křenkovou zahráli Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl ad.

Nechtěli jsme dělat žádné kompromisy a přáli jsme si divákům přinést opravdu moderní podívanou, která bude i přes dobu, ve které se film odehrává, vyprávět o současných tématech. Skrze detektivní žánr tak prezentujeme příběh silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, ve kterém žije,“ podotýká režisér Matěj Chlupáček.

A co ke svým rolím ve filmu Úsvit říkají herečky a herci?

Eliška Křenková: „Ve filmu Úsvit jsem měla možnost si zahrát velmi silnou ženskou hrdinku, která je téměř po celý film na plátně. Helena je skvěle napsaná postava s mnohovrstevnatou psychologií.“

Martha Issová: „Ze scénáře k filmu Úsvit jsem byla od první chvíle nadšená a přečetla jsem ho jedním dechem. Miro Šifra je dle mého názoru velmi talentovaný scenárista a hrát jeho dialogy byla pro mě čistá radost. Všechno do sebe zapadalo, každá postava byla jiná a podle toho se vyjadřovala, ve scénáři byl humor a život, tak, jak to mám ráda. I když tedy zrovna moje postava, manželka stavbyvedoucího, se vyznačuje tím, že nemá humor absolutně žádný.

Film se odehrává v meziválečném období, které mě ohromně zajímá. Milovala jsem svoji českou babičku Zdeničku, která se narodila v listopadu 1918, tedy chvilku po vzniku Československé republiky. Dětství a mládí prožila v tomto krátkém, ale zřejmě velice intenzivním období. Často nám o něm vyprávěla a já si vytvořila představu idylického času, ve kterém se děly jen samé krásné, inspirativní a vznešené věci. Postupně jsem zjišťovala, že to tak úplně nebylo, že pro mnoho lidí to musela být doba nesmírně složitá a zlá, ovšem dodnes ji vnímám jako veliké kulturní a společenské vzedmutí naší země.

Ale upřímně, vlastně je mi jedno, jestli je film historický, nebo ze současnosti. Jako tvůrci i jako divákovi. Chci prožívat příběhy, to je pro mě důležité. Samozřejmě, že historický film nabízí dobrodružství v podobě kostýmů a estetiky, kterou si člověk může díky tomu na chvíli vypůjčit, ale to vám nakonec může přinést jakákoli doba. Takže, ať žijí dobré filmy, nezávisle na tom, v jakém čase se odehrávají!

Ladislav Hampl: „Musím říct, že proměna v pana továrníka pro mě byla velmi zásadní. Na český film šlo o poměrně náročnou masku, v maskérně jsem strávil několik hodin. Samotný výsledek pro mě byl překvapivý a pomohl mi se ztvárněním mé postavy.“

Úsvit je druhým celovečerním filmem Matěje Chlupáčka, který je spolu s Majou Hamplovou také producentem snímku. Při realizaci se sešel tým zkušených českých i zahraničních profesionálů, jejichž jména potvrzují výjimečnost celého projektu. Autorem hudby je skladatel Simon Goff, držitel ceny Grammy za film Joker a seriál Černobyl, film barví Natasha Leonnet, která pracovala na oscarovém La La Landu nebo marvelovce Spider-Man: Into The Spider-Verse, a také Pavel Hrdlička, střihač oceněný několika Českými lvy. Za kameru se postavil Martin Douba.

První záběry z výpravného filmu Úsvit

Scénář: Miro Šifra

Režie: Matěj Chlupáček

Hrají: Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Richard Langdon ad.

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...