Legendární kolii Lassie čeká další dobrodružství, nejslavnější fenku světa si v novém filmu zahrál pes

Příběh o nejslavnější fence světa znovu ožívá. Film Lassie: Nové dobrodružství je volným pokračováním snímku Lassie se vrací. Ten vznikl podle bestselleru Erica Knighta a v roce 2020 způsobil světovou senzaci. Uveden byl ve více než 140 zemích a stejně jako před osmdesáti lety, kdy byla britská románová předloha zfilmovaná poprvé, udělal z dlouhosrsté kolie skutečnou celebritu. A to není jediná podobnost s původním snímkem. Legendární fenku si i tentokrát zahrál pes. Jmenuje se Bandit, coby opravdová filmová hvězda měl na place dabléra i kaskadéra a příprava na natáčení mu každý den trvala dvě hodiny. Navíc s dalšími 15 psy, kteří jsou součástí vyprávění, čelil mnohem větším výzvám, než s nimiž se vypořádávají běžní psí herci, jako dojít na značku, aportovat nebo štěkat.

Lassie: Nové dobrodružství

Ani v novince Lassie: Nové dobrodružství, která vstoupí do českých kin 20. června, nechybí po boku dlouhosrsté kolie její dvounohý parťák Florian. Ten, než by se vzdal prázdnin s milovanou fenkou a odletěl bez ní s rodiči k moři, radši stráví léto u tety, která žije na venkově spolu se svými svěřenci, sourozenci Kleou a Henrim, a Jack Russell teriérkou Pippou. Žádná velká zábava z toho nekouká, ale aspoň budou spolu. Záhy se ale ukazuje, že opak je pravdou! Lassie, Florian a jejich noví přátelé se rozhodně nudit nebudou. V okolí totiž začnou záhadně mizet psi a jednoho dne dojde i na jejich čtyřnohou kamarádku Pippu, kterou někdo ukradne za bílého dne přímo z tetiného domu. Jednat je potřeba okamžitě, záchranná mise začíná. A tentokrát budou odvaha a důvtip dlouhosrsté kolie mimořádně potřebné, protože přechytračit dvojici obzvlášť mazaných zlodějíčků, kteří za únosy stojí, nebude jen tak.   

„Byla to ještě větší výzva než první díl. Scénář jsme četli s ročním předstihem a úzce jsme spolupracovali s jeho autorem, kterému jsme mohli říct, co jde, co nejde, a nabídnout alternativu,“ popisuje Renate Hiltl, která má s přípravou zvířat na natáčení více než 30leté zkušenosti. Přesto pro ni tato spolupráce byla výjimečnou. „Trénovat Lassii je pro trenéra zvířecích herců něco jako pasování na rytíře,“ říká. Výsledkem je spousta napínavých akčních scén, při kterých má divák pocit, že jsou zvířata geniální, nebojí se žádného nebezpečí a vrhají se do riskantních situací. Ve skutečnosti se ale scény točily tak, aby je čtyřnozí herci dokázali bez problému zahrát. Včetně prasat, která se před kamerou také objeví.

Lassie: Nové dobrodružství

Film Lassie: Nové dobrodružství vstoupí do českých kin 20. června a stejně jako Lassie se vrací z roku 2020 vznikl v režii Hanna Olderdissena. Roli Floriana si znovu zahrála vycházející dětská hvězda Nico Marischka, z původního obsazení zůstal Justus Dohnányi, který patří k nejžádanějším německým hercům a ve své filmografii má snímky s Georgem Clooneym, Helen Mirren, Mattem Damonem nebo Cate Blanchett. Novými postavami děje jsou sourozenci Klea a Henri, které ztvárnili čtrnáctiletá Anna Lucia Gualano a osmiletý Pelle Staacken, a přibližně 30 zvířat.

Lassie: Nové dobrodružství

Ze všech zakoupených vstupenek do kina věnuje distribuční společnost Bontonfilm v rámci projektu #pomahameslassie 1 % na pomoc psům v nouzi.

Lassie: Nové dobrodružství

Co jste možná o Lassie nevěděli:

  • Ve skotském dialektu znamená jméno Lassie „děvče“.
  • Fenomén psí hrdinky začal povídkou spisovatele Erica Knighta, kterou zveřejnily noviny „Saturday Evening Post“ v roce 1938. K jejímu sepsání ho inspirovala vlastní kolie, která vynikala vysokou inteligencí, rozuměla nezvyklému počtu slov a reagovala na řadu pokynů.
  • Povídka vzbudila u čtenářů novin takový ohlas, že si nakladatelství Winston zajistilo práva na román. Ten vyšel v roce 1940, rychle se stal bestsellerem a do dnešního dne byl přeložen do 24 jazyků.
  • Filmová práva koupila společnost Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) a uspořádala casting kolií. Nenašla ale, co hledala, a tak oslovila psího trenéra Rudda Weatherwaxe, jehož roční samec kolie Pal roli získal. Natáčení filmu, který se věrně držel literární předlohy, navštívil v roce 1942 i sám Eric Knight. Fakt, že Lassie hraje pes, ho pobavil. Celosvětového úspěchu snímku se už spisovatel nedožil. Zahynul v lednu 1943 spolu s dalšími 33 cestujícími při pádu dopravního letadla v Surinamu. Příčina nehody se nikdy neobjasnila.
  • Psí trenér Rudd Weatherwax vyjednal pro svého psa týdenní honorář 250 dolarů. Tehdy desetiletá Elizabeth Taylor, která se ve filmu také objevila, ale jen ve čtyřech scénách, si vydělala jen 100 dolarů týdně. MGM s ní ale následně uzavřela smlouvu na sedm let.
  • Snímek „Lassie se vrací“ nadchl americké diváky natolik, že následovalo pět filmových pokračování. Příběhy se obsahově velmi lišily od originálu a z Lassie postupně udělaly zdánlivě americký fenomén. Na ten navázal i televizní seriál „Lassie“, který se odehrával převážně v USA a byl prodán do celého světa.
  • Svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy získala Lassie už v roce 1960. Pokud odhlédneme od fiktivních postav, jako je žabák Kermit, pták Buk nebo Godzilla, je spolu s německými ovčáky Rin Tin Tinem a Stongheartem jediným zvířetem, které ji má.
  • V roce 2005 byla Lassie jako jediné zvíře zařazena magazínem Variety do výběru 100 nejvlivnějších osobností popkultury a o čtyři roky později vydala americká pošta sérii 44centových známek, které připomínaly 20 jejích televizních úspěchů.
Lassie: Nové dobrodružství

Lassie: Nové dobrodružství

Premiéra: 20.6. 2025

Režie: Hanno Olderdissen

Scénář: Andreas Cordes

Kamera: Tomáš Juríček

Hudba: David Reichelt

Producent: Henning Ferber

Hrají: Nico Marischka, Katharina Schuttler, Justus Von Dohnányi, Annette Frier, Anna Lucia Gualano, Dennis Mojen, Pelle Staacken, Maike Juttendonk, Priscilla Wittman, Karmela Shako, Beniamino Brogi, Tyrese Bukenya, Mareile Blendl, Karl Drescher, Ingo Van Gulijk, Xiduo Zhao, Meriam Lounifi

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...