Dům snů: Vrcholy a pády Berlína po první světové válce

Jeden z největších německých televizních hitů posledních let míří i na české obrazovky. Seriál Dům snů odehrávající se v Berlíně ve 20. letech minulého století představí řadu postav, z nichž některé skutečně existovaly. První díl uvede exkluzívně stanice Epic Drama už v neděli 10. září.

Jak dopadne třídně nesourodý vztah?

Berlín byl po první světové válce poznamenán chudobou a s ní spojenou kriminalitou. Přesto do města přijíždí mladá dívka z venkova jménem Vicky, aby zde našla práci. Jenže její sny se rozplývají ihned po příjezdu. Nemá peníze ani nemá kde bydlet. Proto přijme práci v novém obchodním domě Jonass. Jeho zakladatelé však také bojují o přežití. Vicky se brzy zamiluje do chudého pianisty Harryho, ale jak se brzy ukáže, nejde o nikoho jiného než o syna majitele obchodního domu. Má vztah šanci? Třídní rozdíl mezi oběma zamilovanými je propastný a Harryho otec s ním rozhodně nesouhlasí. Zdánlivě jednoduchá zápletka seriálu však otevírá cestu pro zkoumání hlubších témat, jako jsou genderové rozdíly, rodinná traumata, chudoba či smysl války.

Plejáda postav i dokonalé dobové kulisy

Seriál vznikl na motivy románu Torstraße 1 německé spisovatelky Sybil Volks. Vicky ztvárnila Naemi Florez. Jednalo se o její vůbec první velkou roli. Jako Harry se představil o něco ostřílenější, ale mladší Ludwig Simon. Drama je však plné dalších hrdinů, ať už fiktivních tak reálných. Dohromady se v seriálu objeví 108 postav. O jejich autenticitu se se svým týmem postarala zkušená režisérka Sherry Hormann.

Natáčení seriálu začalo v roce 2021 a trvalo devět měsíců. Producenti se po celou dobu snažili zachovat autenticitu místních reálií, a proto co nejvíce natáčeli v berlínské čtvrti Scheunenviertel. Záběry z interiéru a okolí obchodního domu Jonass byly ve skutečnosti natočeny v obchodním domě ve městě Görlitz , který byl v secesním stylu postaven v roce 1913. Jedná se totiž o jediný německý obchodní dům své doby, který dodnes existuje ve své původní podobě. Diváky jistě zaujme jeho kolosálnost.

I přes co největší snahu zachování autenticity nelze vše po sto letech natáčet ve skutečném městě. I proto se na přípravě seriálu podílelo 80 kulisářů. Dalších 50 tvořilo dobové kostýmy z látek módního návrháře Driese van Notena. Jen pro role hlavního a vedlejšího obsazení bylo vytvořeno zhruba tisíc kostýmů. Komparzisté jich dokonce potřebovali čtyři tisícovky. I proto byly při natáčení přítomny švadleny, které prováděly úpravy střihů hned na místě.

Jak dobře při natáčení proběhlo propojení minulosti se současností vypráví režisérka Sherry Hormann: „Proměnili jsme polovinu centra Görlitzu ve svět své doby. A jakmile se ulice zaplnily komparzisty, automobily, zvířaty, jídlem a vůněmi, najednou se v tom objevily všechny ty osobní příběhy. Přišel za mnou malý kluk, ten den byl jedním z 250 komparzistů, a řekl, že zůstane bos. Zeptala jsem se ho proč a on odpověděl, že musí žebrat, protože nemá peníze na boty. A stejně tak všichni ostatní byli součástí cesty, během níž oživili příběhy svých prarodičů.“

První část velkolepého romantického dramatu Dům snů můžete sledovat již v neděli 10. září 2023 od 21 hodin na Epic Drama.

Zdroj foto a video: Epic Drama

You may also like...