Komedie „Život pro samouky“ režisérky Jitky Rudolfové s Janou Plodkovou v hlavní roli vstoupila do kin

Život po čtyřicítce s nadhledem a pořádnou dávkou sarkasmu přináší komedie s Janou Plodkovou v ústřední roli od producentů úspěšné Střídavky. Hlavní postava Klára umí být ve čtyřiceti pořád stejně nejistá a zmatená jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile. Její manželství ze dne na den skončí a ona se znovu ocitne v nepředvídatelném světě randění a trapasů. Do toho vychovává dvě dcery, snaží se přežít svou výstřední mámu a radit jí začne úžasná vztahová koučka a influencerka

„Nový život, noví muži, tak proč si připadám jako stará kráva?“ zní anotace knižní předlohy filmu a věčná otázka hlavní hrdinky Kláry (Jana Plodková). Během slavnostní večeře v den výročí svatby se s Klárou rozejde její manžel (Jaroslav Plesl) a pořídí si náležitě silnou a lesklou motorku. Klára si na oplátku pořídí jízdní kolo a přestěhuje se k mamince (Zuzana Kronerová).

Maminka je výstřední, bezprostřední, skoro až bláznivá, nicméně obvyklé maminkovské řeči si neodpustí. Do toho Klářina pubertální dcera začne se všemi mluvit téměř výhradně anglicky. A aby toho nebylo málo, začne Kláře radit influencerka a trenérka štěstí (Bára Seidlová), která jí začne vést k lásce k sobě samé. To obnáší i randění s novými muži (David Švehlík, Václav Neužil a Lukáš Příkazký) a to následně znamená katastrofické schůzky plné trapasů. Do téhle chvíle měla svůj život celkem naplánovaný, ale s tím je teď konec . . .

Film natočila režisérka Jitka Rudolfová podle knižního bestselleru Báry Šťastné „Láska pro samouky“. „Kniha Báry Šťastné mě bavila zejména svou ironií a celkovým nadhledem na životní situace, které v určitém věku prožívá většina žen,“ přibližuje režisérka Jitka Rudolfová. „Měla by to být víc komedie, než romantika. Jakákoliv romantika je totiž ve filmu vždy nějak převálcována nečekanými okolnostmi a sarkasmem hlavní hrdinky,“ dodává režisérka.

Klára je roztržitá, nesebevědomá, ale vtipná. Svůj život má celkem naplánovaný, ale dostane se do situace, kdy ty její plány přestanou vycházet a naopak se ona začne v životě trochu plácat,“ popisuje Jana Plodková hlavní postavu filmu.

Jana je herečka, se kterou je radost pracovat. Kromě toho myslím, že má značný komediální talent, který dokáže uplatnit v různých situacích – od velkých gest až po minimalistické humorné nuance,“ upozorňuje Jitka Rudolfová.

Život pro samouky

Premiéra: 11. května 2023

Režie: Jitka Rudolfová

Hrají: Jana Plodková, Jaroslav Plesl, Barbora Seidlová, Zuzana Kronerová, David Švehlík, Václav Neužil, Lukáš Příkazký, Simona Babčáková a další

Zdroj foto a video: Bontonfilm

You may also like...