Cesta do pravěku v nových barvách míří do kin. Uvedení filmu zakončuje projekt „Čistíme svět fantazie“

Legendární film Karla Zemana Cesta do pravěku prošel digitálním restaurováním a v nových barvách se po mnoha letech dočká uvedení na plátna kin. Cesta do pravěku vstoupí do kin 25. dubna, slavnostní představení nové verze proběhne už 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvede i britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda.

Díky kompletní technické renovaci dostala Cesta do pravěku takovou podobu, jakou měla při své premiéře v roce 1955. Technici podnikli s filmem podobnou dobrodružnou cestu proti proudu času, jako jeho hrdinové.

Cesta čtyř kluků do dávné historie prošla digitálním restaurováním v rámci projektu „Čistíme svět fantazie“ a stala se posledním filmem projektu. Projekt „Čistíme svět fantazie“ vznikl v roce 2014 za účelem digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a nabídnout divákům nový pohled na českou klasiku, který odpovídá současné době moderních technologií. V letech 2015 a 2016 se díky němu povedlo zrestaurovat snímky Barona Prášil a Vynález zkázy.

Vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Karel Zeman ve filmu použil, řadím Cestu do pravěku k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali,“ prozradil Ivo Marák, odborník na digitální restaurování filmů a technologický ředitel studia UPP, které se dlouhodobě podílí na trikových scénách řady Hollywoodských velkofilmů.

Kmotr restaurované verze John Stevenson uvádí Karla Zemana a Raye Harryhausena jako dva své největší filmové vzory. Britský tvůrce, který stojí za The Muppet Show a režíroval animovanou komedii Kung Fu Panda, povede v pátek 5. dubna od 10:00 hodin volně přístupnou přednášku „masterclass“ v prostorách FAMU na Smetanově nábřeží. Mimo jiné prozradí fungování velkých amerických animačních studií a představí případovou studii výroby filmu Kung Fu Panda.

GALERIE:

You may also like...